top of page

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları Nedir?

Diş Eti Hastalıkları, dişlerin çevresindeki yumuşak dokunun çeşitli nedenlerle hasarlanarak iltihaplanmasıdır. Erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilen periodontitis tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına yol açabilmektedir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi kolaydır ancak ihmal edilirse geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açar. Ayrıca dişlerin ve sağlıklı diş etlerinin korunması iyi bir sindirim sağlayacak ve vücudunuzu sağlıklı tutacaktır.

dent_asya_gum_diseases.png

Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?

Tüm diş yüzeylerinde ve aralarında mikrobiyal diş plağı adı verilen yumuşak bir bakteri tabakası birikir. Bu plak dişlerden iyi bir şekilde uzaklaştırılmazsa zararlı bakteriler çoğalarak diş eti hastalığı ile baş etmenize neden olur.

Bakterilerin ürettiği zararlı maddeler diş etlerinde iltihaplanmalara ve diş etlerinde çekilmelere neden olur. Zamanla mikrobiyal diş plağı zamanla diş taşına dönüşerek diş eti hastalıklarının önünü açar.

Diş Eti Hastalıklarına Ne Sebep Olur?

Ana sebeplerden biri dişeti plağıdır. Ancak sigara, uyuşturucu ve stres gibi faktörlerin diş sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Diş sağlığı genel vücut sağlığını etkiler.

Sigara içmek sadece vücuda zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda diş eti hastalığı riskini de artırır. Sigara içerisinde bulunan kimyasallar ve diş etlerine verdiği ısı nedeniyle diş eti iltihabının fark edilmeden geçmesine neden olur.

İlaçlar diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Doğum kontrol hapları, antidepresanlar, tansiyon ve kalp ilaçları, bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar diş eti çekilmesine ve diş eti iltihabına neden olur.

Stres birçok hastalığın nedeni olmakla birlikte periodontal hastalıkların oluşumunda ve tedavisinde risk oluşturmaktadır.

Vitamin eksikliği diş eti hastalığına neden olabilir. Vitaminsiz vücudun bağışıklığı azalacağından enfeksiyonlara açık hale gelecektir.

Sağlıksız beslenme vücudu olumsuz etkiler ve bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Diş eti hastalıkları sağlıksız beslenme ile artar ve tedavisi güçleşir.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanaması, özellikle diş fırçalama sırasında
Hassas ve şiş diş etleri,
ağız kokusu,
Diş etlerinde çekilme,
Diş etleri dişlerin çevresinden ayrılmaya başlar,
diş eti iltihabı,
Dişler sallanmaya başlar ve kökler görünmeye başlar.


Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesi, diş eti kanaması ve diş eti iltihabı şeklinde ortaya çıkabilir. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, yanlış ve sert dişlerin fırçalanması, yanlış dolgular, diş taşları, bruksizm (diş sıkma) gibi nedenler periodontal hastalıklara neden olur.

Diş eti hastalıkları henüz başlangıç aşamasındaysa ve kemiğe kadar ilerlememişse diş taşı temizliğine ve ağız bakımına dikkat edilerek sorun kolaylıkla giderilebilir. Ancak sorun kemiğe ve dişeti altındaki dokulara kadar ilerlemiş ise uygun cerrahi işlemlere müdahale edilmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Başlangıç aşamasında diş ve diş yüzeyi, diş kökü ve tartar temizliği yapılarak hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir. Uygun fırçalama ve diş ipi kullanımı dikkatle gösterilmiştir. Ağız hijyenine dikkat etmek basit bir diş eti iltihabı için yeterli olacak bir tedavi şeklidir. Ancak daha ağır hastalıklarda farklı yöntemler uygulanmalıdır.

İleri periodontal hastalıklarda cerrahi tedavi yöntemi kullanılmalıdır. İlerlemiş enfeksiyon ve diş eti çekilmesi durumlarında periodontal cep adı verilen boşluklar ortadan kaldırılır.

Lazer gibi teknolojik cihazlar ile ağrısız ve kanamasız tedavi mümkündür. Uygulama sonrasında hasta günlük rutinine dönmesi ve tamamen sağlıklı diş etlerine sahip olması için 3, 6, 12 aylık kontrollerle gözlem altında tutulur.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nasıl Önlenir?

Dişleri olabildiğince temiz tutmak, dişeti çekilmelerini en aza indirmenin en kolay ve pratik yollarından biridir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve diş hekimleri tarafından düzenli olarak diş temizliği yaparak diş etlerinizin çekilmesini kolayca önleyebilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Nedir ve Nasıl Oluşur?
Diş hassasiyeti, dişlerdeki çentik veya kök hassasiyeti anlamına gelir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi, asitli içecekler veya soğuk hava gibi etkenler dişlerinizin hassaslaşmasına ve ağrımasına neden oluyorsa diş hassasiyetiniz var demektir.

Dişlerin üzerindeki mine tabakası dişteki dentini kaplar ve dişin soğuk, sıcak gibi etkenlerden etkilenmesini engeller. Mine tabakası işlevini kaybederse diş eti çekilmesi sonucu dentin açığa çıkar ve diş hassasiyeti ile karşı karşıya kalırsınız.

Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hassasiyetinin tedavisi ağız hijyenine dikkat etmekten geçer. Günlük diş ve ağız bakımınızı doğru ve düzenli yaparsanız diş eti hastalıklarının tedavisine olumlu yanıt verecektir. Diş hassasiyetinizi azaltmak için diş hekimlerinin bazı önerileri var;

Dişlerinize sert darbeler ve uygulamalardan kaçının,
Dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile temizlemeyi unutmayın,
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız,
Düzenli ve doğru bir şekilde diş ipi kullanmalısınız.
Diş ve Diş Eti Hastalıklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Ağız sağlığı için 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolünde olmalısınız. Düzenli kontroller, olası diş eti bozukluklarının kolayca önüne geçecektir.

Zamanla dişlerde plak oluşur. Yanlış fırçalama ve diş ipi kullanmama bu plakları zamanla diş taşına çevirerek periodontitis hastalıklarına neden olur. Ancak düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı tek başına yeterli olmayacaktır. Diş hekimi kontrolünde düzenli olarak diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir.

Dişler çok zahmetli olmayan yumuşak kıllı bir diş fırçası ile doğru teknikle temizlenmelidir.

Sigara bırakılmalı, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır.

Diş Eti Çekilmesi İle Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin en üzücü sonuçlarından biri de dişlerin kaybedilmesidir. Ayrıca diş eti çekilmesi ile birlikte zararlı bakteriler dolaşım sistemine kolaylıkla girerek vücudunuzun genel sağlığına zarar verebilir.

 

Diş Eti Hastalığı İle Genel Sağlık Arasında Bağlantı Var Mı?

Diş etlerindeki bir rahatsızlık diğer organları da etkiler. Diş etlerindeki bakterilerin organlara zarar verdiği söyleniyor. Diş etlerinde oluşan tüm zararlı organizmalar dolaşım yoluyla vücutta dolaşabilirler. Solunum rahatsızlıklarının romatoid artrit, diyabette koroner arter ve kan şekeri kontrol sorunları ve diş eti çekilmesi ile bağlantılı olduğu söylenmektedir.

Diş Eti Hastalığı Kalıtsal mı?

Genetik olduğu kanıtlanmamıştır, ancak bazı kişilerde belirli hastalıklara genetik yatkınlık vardır. Bu nedenle aile bireylerinde diş eti hastalığı olan kişiler dişlerine daha fazla özen göstermeli ve düzenli olarak diş hekimine giderek kontrollerini aksatmamalıdır.

Diş etlerinde herhangi bir hastalık oluşmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli detay diş temizliğini aksatmamaktır. Diş hekimleri ile aylık kontroller yaptırarak herhangi bir soruna karşı erken önlem alarak sorunun önüne geçebilirsiniz.

Diş hekimleri uygun görürse antibiyotik tedavisi ve özel gargara kullanımı ile rahatsızlığı giderebilirsiniz.

Dişleri günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak bakterileri yok edeceği için oldukça faydalı olacaktır.

Gargara Diş Eti Hastalıklarında Kullanılır mı?
Gargara, her türlü diş eti hastalığında kullanılması gereken diş temizleme ürünlerinden biridir. Diş temizliğine katkı sağlayarak dişlerinizi temizleyerek plak ve tartar oluşumunun önlenmesine yardımcı olacaktır.

Diş Eti Hastalıklarıyla Hangi Bölüm İlgilenir?
Periodontoloji bölümüne başvurarak tedavinize başlayabilirsiniz.

(Periondontoloji; diş etlerinde meydana gelen hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bilim dalı.)

Diş Eti Hastalıklarının Önlenmesi İçin Öneriler Nelerdir?
Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve alt diş ipi kullanmak gerekir. Yumuşak kıllı bir fırça tavsiye edilir.

C vitamini eksikliğinin diş eti hastalıklarında etkili olduğu söylenmektedir. C vitamini seviyenizi doktor kontrolünde belli bir seviyede tutmanız dişleriniz için faydalı olacaktır.

Sigara içmemek neredeyse tüm diş hekimleri tarafından tavsiye edilen bir şey haline geldi. Sigara diş eti hastalıklarını tetikler ve tedaviyi zor bir sürece dönüştürür.

Düzenli ve sağlıklı beslenmenizi öneririz. Çok fazla fast food tüketmek ve yağlı, sağlıksız bir diyet benimsemek diş eti hastalığını tetikleyecektir.

Diş Eti Hastalıklarının Bitkisel Tedavi Yöntemleri Var mı?

Bitkilerin diş eti hastalıklarına oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

Papatya da bunlardan biridir. Papatyanın antiseptik özelliğinden dolayı diş eti hastalıklarına karşı koruduğu ve herhangi bir yan etkiye neden olmadığı bilinmektedir. Papatyayı kaynar suda 10 dakika beklettikten sonra gargara olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir alerjik reaksiyon durumunda kullanımın durdurulması tavsiye edilir.

Kekik kürü düzenli kullanıldığında en faydalı bitkilerden biridir. Dişlerinizi fırçalarken günde 2-3 defa kullanılması tavsiye edilir.

Meyan kökünün plak oluşumunu da engellediği ve diş eti iltihabına iyi geldiği tespit edilmiştir. Doğal bir tatlandırıcı olan meyan kökü çaylarda şeker yerine kullanılabilir. Günde 3 fincan tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı kullanım baş ağrısına, artan kan basıncına ve yorgunluğa neden olabilir.

Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir bitkidir. Gargara şeklinde kullanılması tavsiye edilen ekinezya, bağışıklığınızı güçlendirecek ve sizi her türlü diş eti hastalığına karşı koruyacaktır.

Yeşil çayın birçok faydası olduğunu birçok kişi bilir. Diş eti hastalığına da iyi geldiğini söylemeden geçemeyiz. Ilık yeşil çayı düzenli olarak gargara yaparak kullanabilirsiniz.

Antibakteriyel özelliği ile dişler için oldukça faydalı bir bitkiye dönüşen ısırgan otu aynı zamanda diş plağı oluşumunu engeller ve doğal bir gargara görevi görür.

Nane, bakterilerle savaşmada çok güçlü bir bitkidir. Nane çayı içmek diş eti iltihabını önleyecek ve ağzınızda taze bir tat bırakacaktır.

Antiseptik bileşenler içeren adaçayı, kanamayı durdurur ve bakterileri yok eder.

Karanfilin diş eti bakımında kullanılması yaygındır. Karanfil antiseptik özelliği ile bakterileri yok ederek dişlerinizin günlük bakımını sağlar.

Diş Eti Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olabilir?

Dişler önemsenmez ve diş eti hastalıkları tedavi edilmezse hastalık kemiğe kadar ilerler ve geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Dokuların iltihaplanması dişleri destekleyen alveol kemiğine kadar ilerler ve dişlerinizi kaybetmenize neden olabilir.

Alkol Diş Eti Hastalıklarına Neden Olabilir mi?
Alkol tükürüğün miktarında ve yapısında değişikliklere neden olduğundan dişlerinizi ağız kokusuna ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirebilir. Tahriş ve kızarıklık gibi etkilerinin yanı sıra var olan bir enfeksiyonu arttırabilir ve tedavi sürecini zorlaştırabilir.

Diş Eti Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Günümüzde tedavi lazer pratik teknoloji araçları ile uygulandığı için kanama ve ağrı olmadan iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Tedavi süresi yaşadığınız soruna ve hastalığınızın seyrine göre değişmekle birlikte herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde diş hekiminize başvurarak tedaviyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Eti Hastalığı Olur mu?

Çocuklarda diş eti hastalığı riskinin yaşlandıkça arttığı söylenmektedir. Ancak, çocukların risk altında olduğu bazı durumlar vardır. Ağız bakımına dikkat edilmemesi, yetersiz ve yetersiz beslenme, çocuk hastalıkları, vitamin eksikliği gibi durumlarla karşı karşıyasınız.

Diş Eti Hastalıklarında Diş Macunu Seçimi Önemli mi?

Kullanacağınız diş macunundan çok diş fırçanız ve fırçalama tekniğiniz önemlidir. Özel bir durumda değilseniz kendinize uygun diş macununu seçmeniz ya da diş hekiminizden tavsiye almanız iyi bir seçim olacaktır.

Ancak dişeti problemi olan birçok hastanın diş fırçalama tekniğinde bazı zorluklar yaşadığı görülmektedir. Bu nedenle muayene için başvurduğunuz takdirde öncelikle size doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleri gösterilecek ve ardından tedaviye başlanacaktır.

Diş Eti Hastalığı Ağız Kokusuna Neden Olur mu?

Diş eti iltihabı gibi bir sorununuz varsa enfeksiyon ve bakteri ağız kokusuna neden olabilir. Morluklar, farenjit, sinüzit, reflü gibi hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Diş hekiminize başvurarak bu soruna kısa sürede çözüm bulabilirsiniz.

bottom of page