Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik Diş Hekimliği ile hayal ettiğiniz gülüşlere kolayca kavuşabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığı kadar estetik görünüme de önem verenlerin başvurduğu bir alandır. Etkileyici bir diş ve çene yapısı sağlamak burada temel amaçtır. Gelişen teknoloji ile birlikte ağız ve diş bölgesindeki talepler de estetik görünüm yönündedir.
Bu teknoloji estetik diş hekimliğinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Sosyal hayata aktif katılım ile kişilerde estetik kaygılar oluşur. Bu nedenle en çok dikkat çeken alanlardan biri de gülüşler ve diş yapılarıdır. Bu bölgede uygulanacak estetik oluşum kişinin fiziksel ve sosyal özelliklerine göre belirlenir.
Kişiden kişiye değişen fiziksel görünüm sonucunda estetik bir tasarım oluşturulur. Kişinin ağız, yüz ve çene yapısı birlikte değerlendirilerek bilgisayar ortamında en doğal ve ideal görünüm oluşturulur.
Kişinin onayı ve onayı alındıktan sonra tedavi sürecine geçilir. Birçok kişinin uyguladığı estetik diş hekimliği sonucundan herkesin memnun olduğu bir uygulamadır.
Estetik Gülüş Tasarımında Neler Yapılır?
Estetik Diş Tedavileri
Gülüş tasarımı günümüz estetik diş hekimliği oluşumlarından biridir. Estetik gülüş tasarımında hastanın cinsiyeti, dişlerin sırası, yaşı, diş rengi, dudak şekilleri, hayalleri ve beklentileri dikkate alınır. Tüm bu özelliklere göre bilgisayar üzerinde sanal bir tasarım yapılır.
Daha sonra sanal gülümseme üzerinde oynanarak tasarım üzerindeki iyileştirmeler ve yenilikler gerçekleştirilir. Ön izleme şeklinde tasarım yapısı bize sunulur ve değişim kolaylıkla sağlanır.
Estetik gülüş tasarımı, estetik görünümü bozulan dişler, yüz şekilleri ve ihtiyaçlar dikkate alınarak güzel bir görünüme kavuşturulması tekniğidir. Estetik gülüş tasarımı birçok işlemin uygulanması ile oluşturulur.
Her kişinin ağız ve yüz yapısı farklı olduğu için uygulanacak işlemler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastanın yaşı, cinsiyeti ve en önemlisi beklentileri de bu işlemlerin belirlenmesinde etkilidir.
İlk yapılacak işlemlerden biri olarak dişlerdeki çürükler ve varsa sararmalar giderilir. Daha sonra diş etlerindeki problemler giderilir. Tüm tedavi işlemleri kişinin diş ihtiyacına göre uygulanır.
Diş ve diş estetiği müdahaleleri ile yüz hatlarına uygun olarak gerçekleştirilir. Diş beyazlatma, gülüş tasarımının önemli bir parçasıdır. Hastanın diş eksikliği varsa protez ve implant uygulamaları ile bu eksiklikler giderilir. Ayrıca kaplamalar, porselen laminalar, zirkonyum kaplamalar ve ortodontik tel tedavileri de gülüş tasarımında uygulanan yöntemler arasındadır.
Hastanın yüz ve ağız ölçüleri alınarak model oluşturulur. Oluşturulan model ve üzerinde yapılacak değişiklikler için hastanın onayı ile işleme devam edilir. Gülüş tasarımında tüm ağız ve diş kusurları giderilerek hastaya son hali sunulur.
Bu yöntemlerle dişlerde aşınma olmadan diş kusurları giderilir. Bir bütün olarak dişlere beyaz bir renk verilir. Dudak yapısı ile diş düzeni arasında bir uyum sağlanır. Tüm bu işlemler sonucunda yüz hatlarına uygun bir gülüş oluşturularak hasta memnuniyeti sağlanmaktadır.
Estetik Gülüş Tasarımında Hastalar Estetik Diş Tedavilerinde Nelere Dikkat Etmelidir?
Son yıllarda estetik diş hekimliği çoğu kişi tarafından araştırma konusu olmuştur. Estetik gülüş tasarımının kişiye göre oluşturulduğu ve kişiden kişiye değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle gülüş tasarımında en önemli karar verici hastanın kendisidir. Model üzerindeki gelişmeleri ve değişiklikleri sürekli takip etmeli ve görüşlerini belirtmelidirler. Estetik gülüş tasarımı belirtildiği gibi tek bir operasyonla gerçekleştirilmez.
Hastanın diş yapısı ve ihtiyacına göre birden fazla işlem gerekebilir. Hasta bu prosedürleri takip etmeli ve hangi prosedürlerin uygulanacağını tam olarak bilmelidir. Estetik gülüş tasarımında ilk adım, hastanın yüz özelliklerinin ve diş yapısının analizidir. Daha sonra dişler şekil ve boyut olarak ele alınır ve ağız yapısına uygun diş dizilimi sağlanır.
Diş etlerinde gerekli düzenlemeler yapılarak sağlıklı bir görünüm oluşturulur. Bu nedenle dişlere yapılan işlemlere beyaz estetik, diş etlerine yapılan estetik işlemlere pembe estetik adı verilir. En ideal gülüş tasarımında beyaz ve pembe estetiğin birbirini tamamlaması gerekir.
Estetik gülüş tasarımında baştan sona tüm süreç şeffaf bir şekilde hastaya rapor edilir. Hasta tüm işlemler, değişiklikler ve gelişmeler hakkında bilgilendirilir. Bu tasarımda hastaların talepleri doğrultusunda ilerleme sağlanmaktadır. Bu uygulamalarda sadece estetik bir görünüm sağlanmaz aynı zamanda birçok diş problemi de ortadan kalkar. Estetik gülüş tasarımı ile hasta özgüven kazanır ve toplumda rahatlıkla gülümseyebilir.
Estetik Diş Hekimliğine Karar Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herkes güzel bir gülüşe sahip olmak için estetik diş hekimliğinin kapısını çalar. Estetik bir diş görünümü elde etmek için hasta disiplinli ve sabırlı olmalıdır. Bu işlemlere başlamadan önce hastanın bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Birçok estetik diş uygulaması sigorta kapsamında değildir. Bu işlem ne kadar kalıcı olursa olsun 10 veya 15 yıl içerisinde tekrarlanmalıdır.
Estetik diş hekimliği estetik bir görünüm ve gülümseme sağlayabilir ancak ağız yapınızı tamamen değiştiremez. Tedaviye gerçekçi yaklaşmak ve beklentiyi buna göre sürdürmek gerekiyor. Ayrıca hekimden süreç boyunca şeffaf bir tedavi yaklaşımı ile yaklaşması istenebilir. Her gelişme ve değişimden haberdar olmak gerekir. Tedavi ne kadar doğru ve kusursuz olursa olsun tedavi sonrasında estetik görünümün devamlılığı hastanın çabasına bağlıdır.
Estetik diş uygulamaları tek seanslık bir tedavi değildir. Tedavi süresi hastanın diş problemlerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Hastanın bu konuda bilinçlenmesinde fayda olacaktır. Estetik görünüm için oluşturulan model ve tasarımlar için ayrıca hastanın onayı alınmalıdır.
Bu nedenle doktorunuzdan tedavi süreci ve gelişimi hakkında bilgi talep edilmelidir. Estetik görünüm için uygulanan işlemleri teknolojik gelişmeleri takip ederek gözlemleyebilirsiniz.
Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Son zamanlarda estetik diş hekimliği alanına yapılan başvurular, diş hastalıkları dışındaki görünümlerden dolayı artmıştır. Diş ve ağız bölgesi vücudumuzda en çok dikkat çeken bölgedir. Sosyal hayatta gülümseme şeklimiz bizim için çok önemlidir. Diş rengi ve dişlerin dizilişi gülüşümüzü etkileyen faktörlerdir. Estetik diş hekimleri çeşitli tedavi ve tekniklerle hastada istenilen görünümü oluşturur.
Estetik diş hekimliği uygulamaları oldukça geniştir. Diş eti şekillendirme ile özellikle gülüş tasarımı ile diş etleri sağlıklı bir görünüme kavuşur. Buradaki en büyük sorunlardan biri diş etlerinin fazla büyümesidir. Kalıcı estetik ile diş etleri istenilen forma getirilir.
Diş beyazlatma estetik diş hekimliğinde hemen hemen her hastaya uygulanan bir yöntemdir. Diş minesine zarar vermeden tüm dişler aynı tonda beyazlatılır. Böylece hasta beyaz ve parlak dişlere sahip olacaktır.
Kompozit bonding uygulamaları ile yüksek yoğunluklu ışın cihazı ile diş minesi sertleştirilir. Uygulama sonunda problemli dişler ve çevre dişler birbirini tamamlayarak parlak bir görünüm oluşturur. Diş çürüğü olmayan dişlerde dolgu işleminin yapılması kaçınılmazdır. Dişlere kompozit ve porselen malzemelerden yapılan inley ve onley dolgular uygulanır.
Bu dolgular dişte hiç fark edilmez ve diğer dişlerle uyum içindedir. Porselen olduğu için ağızda varlığı ve yokluğu asla ayırt edilemez. Porselen laminate dişlerin sadece ön yüzeylerine yapıştırılarak uygulanan estetik bir işlemdir.
Dişler arasında renk ve şekil farklılıkları varsa ve çarpıklık nedeniyle ortodontik uygulamalara gerek duyulmuyorsa porselen laminalar uygulanır. Ön dişlerinin görünümünden rahatsız olan kişiler için uygulanan oldukça kolay bir diş restorasyon işlemidir.
Birçok insan diş kaybı sorunu yaşar. Diş kayıplarının olduğu yerin çene kemiği içine doğal diş kökü gibi işlev görebilmesi için implant uygulaması yapılır. Böylece yüzde genç bir gülümseme oluşur.
Estetik Diş Hekimliği Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kişinin isteği doğrultusunda hemen herkese estetik diş hekimliği uygulanabilmektedir. Özellikle zamanla renk değiştiren dişler olmak üzere darbe ve morluklar sonucu kırılan dişlerin varlığında uygulanır.
Düzensiz ve çarpık bir diş yapısı varsa bu yöntem uygulanabilir. Diş yapısındaki şekil bozukluğunun düzeltilmesi nedeniyle de estetik diş hekimliği uygulanmaktadır. Ayrıca diş etlerindeki görünüm bozukluğu durumlarında da bu yöntem kullanılmaktadır.
Estetik görünüm birçok diş probleminin giderilmesi ve tedavisi ile sağlanır. Dişler arasındaki renk, şekil ve konum farklılıklarını gidermek için sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle dişeti çekilmeleri sonucu ortaya çıkan diş eti görünümü ve estetik kayıp bu yöntemle giderilmektedir.
Dişler arasında boşluk varsa uygulanması kaçınılmazdır. Çürüksüz dişlerde estetik dolgu uygulamasına da uygulanmaktadır. Kırık ve parçalanmış dişler restore edilir. Ayrıca diş kayıplarını yerine koymak için de uygulanmaktadır. Böylece dişler arasında bir bütünlük sağlanır.
Estetik uygulamalar ile estetik bir görünüm sağlanırken problemli dişlerin de tedavisi yapılmaktadır. Estetik diş hekimliğinde ihmal edilen birçok diş problemi ortaya çıkar.
Bu uygulamanın asıl amacı dişlerin renk ve şekil olarak uyum sağlamasıdır. Diş ve diş etlerinin çürük ve plaklardan arındırılması sağlanır. Ayrıca dolgular yardımıyla çürüksüz dişler eski fonksiyonlarına kavuşturulur.
Dişler ve diş etleri aynı hizada dizilir ve görünüm açısından bir bütünlük sağlanır. Tüm bu işlemler yapılırken ağız ve dişlerdeki uygulamalar kişinin yüz hatları ve fiziksel yapısı dikkate alınarak yapılır.
Daha Beyaz Dişler İçin Neler Yapılabilir?
Estetik diş hekimliği ile dişlerin istenilen görünümü elde edilse de devamlılığı sizin elinizdedir. Dişlerin görünümünü etkileyen en önemli faktör diş rengidir. Dişler yapısı gereği çabuk sararan ve koyulaşan bir dokudur.
Herkesin bildiği gibi dişler günde en az iki kez fırçalanmalı ve kirlerden arındırılmalıdır. Ancak sigara, kahve, çay gibi sararmayı hızlandıran ürünlerin tüketimi en aza indirilmelidir.
Dişlerin rengi sosyal çevremiz açısından iletişimimizi etkileyen bir durumdur. Bu nedenle ağız ve diş hijyeni aksatılmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca diş minesine zarar vermeden limon ve karbonat karışımı ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Düzenli fırçalama sonucunda dişlerde gözle görülür bir beyazlık gözlenebilmektedir. Gargaralar ağızda bakteri oluşumunu engeller. Böylece enfeksiyon oluşumu en aza indirilir. Tüm bu süreçlerin düzenli uygulama sonucunda etkili olduğu unutulmamalıdır.