top of page

Diş Gıcırdatmaya ve Sıkmaya Karşı Pratik Egzersizler

Diş gıcırdatma genellikle göz ardı edilen ancak ileride ciddi sorunlara neden olan bir rahatsızlıktır. Geceleri istemsiz olarak yapılan bu gıcırtı, sabahları diş ve çene ağrısı ile uyanmaya neden olabilir. Öte yandan düzenli olarak diş gıcırdatma, ileri yaşlarda konuşamamaya ve hatta çene kaymasına neden olabilir. Bu nedenle bir an önce tedavi olmak ya da egzersize önem vermek büyük önem taşıyor. Dişlerini gıcırdatmayı veya sıkmayı önemsemeyen kişilerin ciddi sorunlar yaşayacağını söyleyebiliriz.


Taşlama için Basit Egzersiz

Diş gıcırdatmaya karşı küçük bir egzersiz olan fasya gevşemesi kısa vadede oldukça etkili bir egzersiz olacaktır. Cildin altında bulunan ve yüzeye yakın olan fasya adı verilen yapı çeşitli masaj yöntemleri ile gevşetilebilir. Bu sayede problemli bölge rahatlatılabilir ve problemler ortadan kaldırılabilir. Bu egzersizi yapmak için önce iki elinizi çene bölgenizdeki masseter kasına koyun ve aşağı yukarı yavaş hareketler yaparak masaj yapın. Şakaklara doğru aşırı güçle düz dışarı çıkın ve kulağınızın üst kısmından dönerek masajı tekrarlayın. Gün boyunca 3 sette 5 tekrar yaparak egzersize devam edin. Düzenli egzersiz yaptıktan sonra rahatlayacağınızı garanti edebiliriz.


Öğütme için İkinci Egzersiz

Bir önceki egzersizden sonra yapılması gereken bir diğer egzersiz fasya gevşetildikten sonra devreye giriyor. Bu egzersizde bölgesel olarak gevşemek mümkündür. Egzersizi yaparken iki elinizi de aynı şekilde çene bölgesine koymanız gerekiyor. Ardından dişlerinizi sıkmanız ve sertlik hissettiğiniz bölgelere yaklaşık 5 saniye baskı uygulamanız istenir. Baskı uyguladıktan sonra tekrar rahatlayabilirsiniz. Bu egzersizi gün içerisinde 3 set halinde 5 tekrar yaparak uygulayabilirsiniz. Egzersizleri sırayla yapmak daha kısa sürede sonuç almanızı sağlayacaktır.


Stresten Uzak Durmalı

Diş gıcırdatma ve diş sıkmaya karşı egzersiz olarak meditasyon yapabilirsiniz. Ayrıca çeşitli sporlar yaparak stresinizi atabilirsiniz. Sadece fiziksel sorunlardan kaynaklanmayan diş gıcırdatma psikolojik sorunlarla da ortaya çıkabilmektedir. Birçok bilimsel çalışmada stresin neden olabileceği hastalık ve rahatsızlıkların tespit edildiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde bir rahatsızlık olan diş gıcırdatma ve sıkma da stresten kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Stresten uzaklaşıp daha rahat bir yaşam tarzına geçen kişilerde diş gıcırdatmanın büyük ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Stresin gücünü hafife almayın.


Diş Taşlama için Günlük Egzersiz

Diş gıcırdatma için günlük pratik bir egzersiz olan yüz baskı egzersizinin yapılması kolaydır. Egzersizi yapmak isteyen kişilerin öncelikle ellerini yüzünün her iki bölgesine koymaları gerekmektedir. Sonrasında yüzün sert bölgelerini keşfetmek ve dişleri iyice sıkmak gerekir. Dişleri sıktıktan sonra parmak uçlarınızla sertleşmiş bölgelere yaklaşık 5 saniye baskı uygulayın. Bu egzersizi günde yaklaşık 3 kez yapmanız ilerideki ağrılarınızı daha da azaltacaktır. Özellikle çene bölgesinde ve diş etlerinde oluşan ağrılar giderek azalacak ve yavaş yavaş kaybolacaktır.

Comments


bottom of page