Dental implant, diş kökünü taklit eden biyolojik ve biyo mekanik prensiplere dayalı olarak geliştirilmiş, çene kemiği ve diş eti ile biyo uyumlu titanyum vidadır. 1960'lı yıllardan beri eksik dişlerin yerine kullanılan, güvenilir ve kanıtlanmış bir tedavi protokolüdür. Çalışmalar, implant hastalarının uzun süreli takibinde %98 ila %99 başarı oranı bildirmiştir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Estetik
İmplant protezler, görünüm olarak doğal dişlere benzeyecek şekilde tasarlanır. İmplantlar, çene kemiklerini ve üzerlerine yapılan protezleri destekleyerek estetik görünümün korunmasına veya eski haline getirilmesine yardımcı olur.
Doğal Dişlerin Korunması
Doğal ve sağlıklı dişlerde herhangi bir madde kaybına yol açmadan sadece diş eksikliğini tedavi etme imkanı sunar.
Kemik Yapısının Korunması
İmplantlar çiğneme kuvvetini çene kemiğine iletir ve kemik hacminin korunmasına yardımcı olur. Kısmi protezlerde veya geleneksel köprülerde çiğneme basıncı çene kemiğine iletilemediği için zamanla kemik erimeleri ve yüz çökmeleri meydana gelebilir.
Tat Duyusu
Hareketli tam protezlerde damak bölgesindeki ağız mukozası protezle kapatılır bu da bireylerin tat alma duyusunu olumsuz etkiler. İmplant üstü protezlerde damak bölgesi açık hale getirilebilir. Bu da kişilerin tat alma duyularını güçlendirir.
Çiğneme Verimliliğinin Korunması
İmplant destekli protezler çiğneme verimini ve dengeyi artırırken, hastanın postüral duruşu; hastanın beslenmesini, ağız florasını ve sindirimini olumlu yönde değiştirir.
Sabit Protez Takma Konforu
Arka bölgede diş eksikliği olan bireylere ağza tam oturan, hareket etmeyen ve istem dışı çıkarma riski olmayan sabit protezler yapma imkanı sağlar. İmplant ve implant üstü protezleriniz ile doğal dişleriniz gibi konuşabilir ve yemek yiyebilirsiniz.
İmplant Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde şişlik olması normaldir. Bu şişliği en aza indirmek için operasyondan sonraki ilk gün buz kompresi uygulanmalıdır.
Buz kompresleri 5 dakika yanakta bekletilip 5 dakika dinlendirilerek işlem bölgesine uygulanabilir.
Ameliyattan sonraki ilk 2 gün kritiktir. Kanama riskini artırabileceğinden bu günlerde sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Sallama ve tükürme yapılmamalıdır. Ayrıca ilk iki gün sıcak duş alınması önerilmez.
Operasyondan sonraki hafta balık, makarna gibi besinler tercih edilmeli, operasyon bölgesine aşırı baskı yapılmamalıdır.
Ameliyattan 1 gün sonra (doktorunuz aksini söylemediyse) ameliyat bölgesi fırçalanabilir.
Özellikle operasyondan sonraki ilk günlerde sigara, alkol, asitli, baharatlı yiyecekler, çay ve kahve önerilmemektedir.
Sigara içmek iyileşmeyi bozar ve ameliyat bölgesinde enfeksiyona neden olabilir.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant tedavisi; detaylı ağız içi ve radyolojik muayeneden sonra ağza yerleştirilmesi ile başlar. İmplant sayısı fazla olsa bile (hastanın sağlığı iyiyse) tek seansta yerleştirilebilir. Bu işlemden yaklaşık 7 gün sonra hastanın dikişleri alınır ve iyileşme kontrol edilir. Dişsiz bölgelerin iyileşmesi hekim tarafından yeterli görülürse dişsizliği gidermek için 3 ay geçici olarak kullanılacak geçici protezler için ölçüm yapılır. 1 hafta içerisinde hasta geçici protezlerle hayatına devam eder. 3 aylık süre, implantın kemiğe biyolojik olarak bağlanması için gereken süredir. Bu süre hastanın sağlık durumuna göre 2 ay olarak belirlenebilir. 2-3 aylık bekleme süresi tamamlandıktan sonra tekrar radyolojik tetkikler yapılır. İmplant ve kemik ilişkisi uygunsa implant üstü protez işlemine başlanır. Protezin yapımı yaklaşık 2 hafta sürer. Hekim ile 5-6 seans gerektirir. Sonuç olarak implant ameliyatından 3-3,5 ay sonra hastanın tedavisi tamamlanır. Bazı durumlarda hastalarda uygun miktarda kemik bulunmadığında, kemik tozu uygulanması gerektiğinde bu süreç uzayabilir.
Comments