top of page

Köprü Dişi Nedir?

Bir diş köprüsü esasen ağzınızdaki bir boşluğu kapatır. Eksik bir dişin, boşluğun her iki tarafındaki doğal dişlere yapıştırılan takma diş ile değiştirilmesini içerir. İki ana diş köprüsü tipi vardır. En yaygın tip, ortada takma diş (veya dişler) olacak şekilde, boşluğun her iki tarafındaki doğal dişlerinize kalıcı olarak yapıştırılan porselen veya metalden yapılmış iki krondan oluşur.

Köprü Dişleri Nasıl Kullanılır ?


Köprü dişler, ağızdaki boşlukları doldurmak için kullanılan bir tür kalıcı diş protezidir. Köprü diş uygulaması için en az 1 adet dayanak diş veya implant gerektiğinden dişsiz hastalara uygulanamaz. Protetik diş hekimliği konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimi köprü dişleri uygular. Hastanın kaybolan işlevini, görünümünü ve fonasyonunu yeniden oluşturmak için köprü dişleri implant edilir. Protez oluşturmak için birçok malzeme kullanılabilir, ancak sağlamlıkları ve dayanıklılıkları nedeniyle metal yapılı seramik köprüler en popüler olanıdır. Dişler arasındaki büyük veya küçük boşluklar, bir diş köprüsü ile etkili bir şekilde doldurulabilir. Kullanılan materyallere ve restorasyonun destekleyici dişlerle bağlantısına bağlı olarak, çeşitli tipte köprüler kullanılabilir. Hızlı bir şekilde tamamlanabildiği için köprü diş yapımı, diş kusurlarını düzeltmek için çok uzun süredir kullanılmaktadır.



Köprü Diş Nasıl Yapılır?


Köprü dişin yapımı, sağlıklı dişlerden destek alınarak ve kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşlukların doldurulmasıyla gerçekleşir. Dişin tipine göre bir veya birden fazla diş boşluğuna köprü diş uygulaması yapılabilir. Köprü diş uygulamasında önemli olan nokta sağ ve sol taraftan desteklenebilen sağlıklı komşu dişlere ihtiyaç duyulmasıdır.

Diş hekimi ile yapılan ilk muayenede eksik dişe göre köprü diş tipine karar verilir. Köprü dişe karar verildikten sonra destek sağlayacak olan sağ ve sol dişler törpülenip bir miktar küçültülür. Bu işlemin amacı yeni dişin hazırlanması için yeterli alan sağlamaktır.

Dişler törpülendikten sonra hazırlanacak köprü diş için ölçü alınır. Destek dişlerin doldurulması ile dentin adı verilen hassas diş tabakası oluşur. Kalıcı köprü diş tedavisi uygulanana kadar dişlerin soğuk/sıcak hassasiyetini önlemek için geçici köprü diş yerleştirilir.

Ölçüsü alınan köprü dişler ortalama 3 ile 10 gün arasında hazırlanır. Hazırlanan yapay diş diş hekimine ulaştığında provası yapılır. Köprü dişleri; Dişlerin ağızdaki diğer dişlerle uyumu, boyutu, renk benzerliği, kapanışı gibi hem fonksiyonel hem de estetik özellikleri kontrol edilir. Herhangi bir sorun tespit edilirse diş hekimleri tarafından sorun hızla giderilir ve ardından köprü diş takılır.


Köprü Diş Tipleri

Köprü diş tipleri klinik pratikte 4 farklı yöntemle uygulanmaktadır.

Bunlar:

  • Geleneksel

  • Serbest sonlu

  • Marylan

  • İmplant destekli


Diş tedavilerindeki asıl amaç, mümkün olduğunca sağlıklı diş dokusunun korunmasının sağlanmasıdır. Bu sebeple komşu dişleri koruyabilmek için farklı türler geliştirilmiştir. Köprü protezler genellikle destek veren komşu dişe tutunma türüne göre sınıflandırılmaktadır.

Geleneksel protez uygulaması için, diş eksikliği bulunan bölge ile komşu olan sağlıklı diş aşındırılarak küçültülmektedir. Bunun yanı sıra diş kesimi gerekmeden yapılabilen köprüler de mevcuttur. Restorasyon işlemlerinde; porselen köprü, metal alaşımlar ve zirkonyum gibi değişik türde materyaller de kullanılabilmektedir.

Comments


bottom of page